Anton van Kaam, hoogleraar Neonatologie

Door gerard op di, 07/10/2014 - 22:00
Anton van Kaam, hoogleraar Neonatologie

Dhr. dr. A.H.L.C. van Kaam (1965) is benoemd tot hoogleraar Neonatologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Anton van Kaam doet met zijn team onderzoek naar de fysiologie van ademhalingsregulatie en longfunctie bij vroeggeboren kinderen. Daarnaast onderzoekt hij de effecten van klinische interventies op de longfunctie en op het risico op langdurige longbeschadiging (bronchopulmonale dysplasie). Daarbij ligt het focus vooral op kunstmatige beademing en behandeling met bijnierhormoon.
Van Kaams afdeling is een wereldwijd expertisecentrum voor zogenoemde hoog-frequente beademing van pasgeboren kinderen. Hij is hoofdonderzoeker van een grote ZonMw-studie in Nederland en België naar het effect van hydrocortisonbehandeling op het ontstaan van bronchopulmonale dysplasie bij vroeggeboren kinderen (STOP-BPD studie). De komende jaren zal hij ook meer onderzoek opstarten naar de rol van het middenrif in zowel ademhalingsregulatie als ondersteuning.
Van Kaam is kinderarts-neonatoloog bij het Emma Kinderziekenhuis AMC (EKZ) en is sinds 2010 hoofd van de afdeling Intensive Care Neonatologie van het AMC. Hij gaat zich de komende jaren inzetten om de neonatale intensive-careafdelingen van AMC en VUmc in Amsterdam samen te brengen in één Amsterdamse Intensive Care Neonatologie op één locatie. Van Kaam is lid van het Nederlands neonataal research netwerk (NNRN), voorzitter van de werkgroep neonatale pulmonologie van de sectie Neonatologie, lid van de sectie neonatale pulmonologie van de European Society of Pediatric Research, en voorzitter van het hoofdenoverleg van de Nederlandse neonatale intensivecare-afdelingen.

Tags: